Gerecyclede grondstoffen zijn grondstoffen die niet uit de natuur worden gewonnen, zoals erts of aardolie, maar in plaats daarvan worden teruggewonnen uit oude producten. Bijvoorbeeld kunststoffen en metalen van oude auto's. Gerecyclede grondstoffen worden verkregen door waardevolle materialen onvermengd te verwerken en deze vervolgens weer in de materiaalcyclus op te nemen. De verwerking vindt plaats in speciaal ontwikkelde installaties, die zijn gebaseerd op verschillende technologieën, afhankelijk van het type gerecyclede grondstof. Over het algemeen kan elke grondstof die in de natuur voorkomt en die voor productie wordt gebruikt, een gerecyclede grondstof worden. De inspanningen die daarvoor nodig zijn, variëren van stof tot stof en van bron tot bron. Het terugwinnen van ijzer uit oude rails is eenvoudiger dan het terugwinnen van afzonderlijke kunststoffen uit samengestelde materialen.
Een basis voor de productie van duurzame gerecyclede grondstoffen is consistent Ecodesign
Er is geen alternatief voor gerecyclede grondstoffen. Dit wordt nog duidelijker als je kijkt naar de huidige vraag naar grondstoffen in de geïndustrialiseerde landen. Als alle landen ter wereld evenveel grondstoffen zouden verbruiken als Duitsland, zou er bijna twee keer onze aarde nodig zijn om deze grondstoffen beschikbaar te hebben. Bovendien groeit de wereldbevolking exponentieel en neemt het verbruik van grondstoffen per hoofd van de bevolking wereldwijd toe. Er kan maar één conclusie worden getrokken: we stevenen af op een impasse met het oog op het gebruik van grondstoffen. Onze natuurlijke hulpbronnen worden zonder recycling steeds sneller verbruikt en raken steeds verder op. We kunnen er dus niet meer omheen om meer voor gerecyclede grondstoffen te gaan. Iedereen, van producent en consument tot de kringloopeconomie, moet zich sterk maken voor het standaardiseren van het gebruik van gerecyclede grondstoffen.
Lees meer over het onderwerp eindigheid van natuurlijke hulpbronnen inclusief informatieve illustraties onder grondstofschaarste
Om dezelfde hoeveelheid koper te produceren zijn 25 keer meer primaire grondstoffen nodig dan gerecyclede grondstoffen
De vraag welke concrete voordelen gerecyclede grondstoffen bieden kan op meerdere manieren worden beantwoord. Daarbij gaat het niet alleen om ecologische en economische aspecten, maar ook om sociaal-ethische aspecten. Vooral als men het onderwerp gerecyclede grondstoffen holistisch benadert en oog heeft voor de wereldwijde verbanden.
Het REMONDIS-magazine heeft in 2018 een speciale uitgave gewijd aan het onderwerp gerecyclede grondstoffen. Ga hier naar de online versie
Als gerecyclede grondstoffen ergens geen last van hebben, dan zijn het kwaliteitsproblemen. Voor de productie van gerecyclede grondstoffen gelden de strengste criteria en eisen, die qua milieu- en kwaliteitsnormen vaak hoger zijn dan die voor nieuw gewonnen grondstoffen. Het gaat hierbij niet om een tweede en daardoor kwalitatief mindere toepassing, maar om dezelfde grondstof, die afhankelijk van de materiaalstroom keer op keer kan worden teruggewonnen en waarbij de kwaliteit constant blijft. Dit gebeurt tegenwoordig al met metalen (bijv. ijzer, aluminium en koper), natuurlijke producten (organische stoffen) en water. Voor alle materialen en stoffen heeft REMONDIS dankzij veel innovaties en patenten toonaangevende expertise in huis voor het verwerken en daarmee veiligstellen van grondstoffen.
In de productie maakt het helemaal niet uit of een grondstof voor het eerst wordt gebruikt of is teruggewonnen
Zelfs materialen die onderhevig zijn aan een zogenaamd downcycling-effect, voldoen aan de hoogste eisen in hun respectieve gebruikscyclus. Dit wordt gegarandeerd omdat de recyclingindustrie in staat is om, op basis van de kwaliteit van het inputmateriaal, gerecyclede grondstoffen te produceren in elke gewenste vorm speciaal voor de desbetreffende industriële toepassing. We spreken in dit geval over het cascade-principe. Kunststof kan bijvoorbeeld gemakkelijk meerdere keren worden gerecycled en vervolgens worden gebruikt om andere producten te maken. Eerst voor bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardig speelgoed voor kinderen, later voor de veelzijdig te gebruiken plastic folie. Datzelfde principe geldt voor oud papier. Dat doorloopt verschillende levenscycli, van de hoogglans-catalogus en de dagelijkse krant tot aan het keukenpapier. Het is ons doel en onze taak om door continue innovaties en doorontwikkelingen steeds meer grondstoffen op het hoogste kwaliteitsniveau te krijgen en opnieuw te verwerken.
Vanuit technologisch oogpunt geldt: in principe kan alles worden gerecycled. Er zijn echter omstandigheden die het moeilijker of gemakkelijker maken om afzonderlijke materialen te verwerken. Het terugwinnen van afzonderlijke componenten uit een complex composiet is bijvoorbeeld bijzonder omslachtig omdat dit materiaal eerst moet worden gescheiden. Soms moeten vrij grote investeringen in technologieën en apparatuur worden gedaan om gerecyclede grondstoffen te kunnen produceren. Als hier niet voldoende afzetmogelijkheden tegenover staan, kan het gebeuren dat recycling voor bepaalde producten gewoon niet rendabel is en daarom niet plaatsvindt. Dit mag dan vanuit ecologisch oogpunt betreurenswaardig zijn, het is een economische realiteit. Het is daarom des te belangrijker om politieke voorwaarden te stellen om uit dit dilemma te raken. Bijvoorbeeld door subsidieprogramma's aan te bieden om investeringen in recyclingtechnologieën lonender te maken of door het gebruik van gerecyclede grondstoffen te subsidiëren, waardoor de vraag van zowel de industrie als de consumenten zal toenemen.
Diese Seite verwendet aktuelle Techniken, die in dem von Ihnen verwendeten Browser unter Umständen nicht korrekt angezeigt werden können.
Bitte aktualisieren Sie Ihren Internet-Explorer oder weichen auf einen anderen Browser wie Chrome oder Firefox aus.
Schließen